HOGYAN DOLGOZOL, MI A KONMARI® MÓDSZER?

A KonMari® módszer egy átfogó és professzionális organizáló eljárás, amelyet Marie Kondo fejlesztett ki. Könyvei (Rend a lelke mindennek/Life-changing magic of tidying up; Tiszta öröm/Spark Joy) és Netflix sorozata (Tidying Up with Marie Kondo) rendkívül nagy sikernek örvendenek világszerte, hiszen megtöri a hagyományos és megszokott technikákat, de egyszerű és a hétköznapokban fenntartható megoldásokat kínál.

MI AZ A RENDRAKÓ MARATON?

A folyamat során nem helyiségek, hanem kategóriák szerint válogatjuk át a holmikat: ruhák, könyvek, papírok, az ún. komono (mindenféle egyéb) és végül az érzelmi töltéssel bíró tárgyak. A kidobás negatív üzenete helyett arra fókuszálunk, hogy mi az, ami örömet okoz (“Spark Joy™”) számunkra és közelebb visz az általunk vágyott élethez. Megtanuljuk elengedni és hálával útjára bocsátani azokat dolgokat, amelyek már nem szolgálnak bennünket és a jövőnket, valamint megbecsülni azokat, amelyek boldogsággal töltenek el és támogatnak az utunkon. Emellett természetesen hatékony tárolás segítségével mindennek megtaláljuk a helyét, egyéni igényekre és lehetőségekre szabva.

A KonMari® módszer elsajátítása elhivatottságot kívánó feladat (nem véletlenül hívjuk Rendrakó Maratonnak és nem sprintnek), de közben egy türelmes és nem ítélkező tanácsadó segítségével beléphetsz a harmónia és gyógyulás folyamatába, amelynek során elkezdheted építeni azt az életet, amelyre mindig is vágytál.

MIT JELENT A “SPARK JOY™” FILOZÓFIA?

Nehéz ezt a kifejezést szó szerint lefordítani, de talán a “szikrázó öröm” szókapcsolat áll a legközelebb hozzá. Van olyan holmid, amely boldoggá tesz, amikor ránézel vagy megérinted? Lehet ez egy puha, esztétikus, kényelmes dolog, vagy egy olyan eszköz, amely egyszerűbbé teszi a hétköznapjaidat, vagy valami ami emléket juttat eszedbe.

Képzeld el, hogy olyan otthonban élsz, ahol csak ezekkel vagy körbevéve! A Rendrakó Maraton során pontosan ez a célunk, kiválasztani a számodra örömet okozó holmikat, amelyek támogatják az elképzelt életmódodat és építőkövei lehetnek jövőbeli énednek.

EZ EGY MINIMALISTA MÓDSZER ÉS MINDENT KI KELL DOBNOM?

Ne félj, nem erről van szó! A KonMari® módszer csupán távoli rokonságban áll a minimalizmussal. Ami közös bennük, hogy a felesleges tárgyak elhagyására és a fontos dolgok megélésére ösztönöznek. A Rendrakó Maraton során nem korlátozzuk a megtartott holmik számát, hiszen mindenkinek más okoz örömet.

MENNYI IDEIG TART A RENDRAKÓ MARATON?

A Rendrakó Maraton hossza nagymértékben függ attól, hogy mik a céljaid, mennyi holmid van, mekkora az otthonod, mennyi időt szánsz a folyamatra és milyen a motivációs szinted. Vagyis elsősorban tőled!

Egy alkalom minimum 3-5 órás időtartamot jelent (de eseti meghosszabbítással és szünetekkel akár 8 óra is lehet), amely biztosítja, hogy szignifikáns és érezhető eredményt érjünk el. Amennyiben a helyzet engedi és indokolja, „házi feladatot” is adok, amely csökkenti a költségeket és a legközelebbi alkalommal áttekintjük, hogy hogyan sikerült megoldanod.

A Rendrakó Maraton végére érve tudni fogod, hogy:

  • mi okoz örömet számodra
  • mikor kell megválnod egy holmitól
  • hogyan kell célzottan vásárolni
  • hogyan tudod az otthonodat tisztán és rendezetten tartani

A Rendrakó Maratont úgy tervezték, hogy maximum hat hónapon belül befejeződjön és azután ne kelljen megismételni.

MI TÖRTÉNIK AZOKKAL A HOLMIKKAL, AMIKRE MÁR NINCS SZÜKSÉGEM?

A szortírozás során csoportosítjuk az eladható, eladományozható és újrahasznosítható darabokat. Kizárólag a működésképtelen és menthetetlen tárgyak kerülnek kidobásra, de figyelünk arra, hogy a megfelelő helyre kerüljenek, ahol szakszerűen bánnak velük.

AZ EGÉSZ CSALÁDOMNAK RÉSZT KELL VENNIE A FOLYAMATBAN?

A folyamat hatékonysága érdekében ajánlott, hogy mindenki aktívan közreműködjön a Rendrakó Maraton során. Azonban ez egy személyes utazás és elsősorban veled fogok dolgozni, amikor úgy döntesz, hogy igénybe veszed a szolgáltatásom. Ha a családtagjaid nem hajlandóak együttműködni, akkor az ő „lakrészeik” kimaradnak a szortírozás és rendszerezés folyamatából. Senkit nem lehet kényszeríteni a részvételre, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy családtag kényelmes és letisztult életteret teremt magának, akkor az inspirálja a többieket is. Amennyiben motiváltak a változásra, egyéni konzultáció javasolt minden esetben.

LEHET A SZOLGÁLTATÁST AJÁNDÉKBA ADNI?

A KonMari® módszer alkalmazása során egy személyes, belső folyamatot indítunk el, amely során azt kutatjuk mi okoz a kliensnek igazán örömöt az életben. Egy olyan lelki felfedező út ez, amelyet mindenkinek magának kell választania, erőltetni nem lehet. Az igazi sikerhez az kell, hogy a kliens kész legyen elköteleződni, aktívan részt venni, munkálkodni magán és környezetén. Ha biztos vagy abban, hogy mindez igaz arra, akinek szeretnéd a szolgáltatást ajándékba adni, lépj velem kapcsolatba a további részletekért.

MEGFELELŐ EZ A MÓDSZER SZÁMOMRA, HA ÉLETSZAKASZ VÁLTÁSBAN VAGYOK?

Folyamatosan átalakuláson megyünk keresztül, amelyet hatékonyan tudunk támogatni, ha olyan holmikat tartunk meg, amelyek közelebb visznek az általunk vágyott élethez. Akár költözés előtt állsz vagy épp beköltöztél, baba érkezik a családba, új munkába kezdesz, vagy általánosságban másfajta életvitelre vágysz: az otthonod rendberakása az első lépés ahhoz, hogy a hullámvölgyeket jobban tudd kezelni és ajtót tudj nyitni egy új életszakasznak.

MIT KELL TENNEM MIELŐTT KAPCSOLATBA LÉPEK VELED?

Állj ellen a takarítás és rendrakás késztetésének! Tudom, hogy nehéz, hiszen személyemben egy idegent engedsz be az életteredbe. De az őszinte kapcsolódást megalapozandó, az otthonodat a természetes állapotában szeretném látni, hiszen így tudom legjobban átlátni a napi szokásaidat és leghatékonyabban támogatni téged a folyamatban.

 
Készen állsz a változásra és szeretnéd tudni hogyan tovább?